"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

᾿Αθανάσιος Λάνδος, ὁ Μοναχός ᾿Αγάπιος ὁ Κρης
Ο Αγάπιος Λάνδος, κατά κόσμον Αθανάσιος Λάνδος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης γύρω στο 1580 με 1585.

Το 1611 μεταβαίνει στο Άγιο Όρος και μονάζει για δύο χρόνια στη Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Εγκαταλείπει όμως το κοινόβιο και εγκαθίσταται στο Ι. Κελλί των Αρχαγγέλων στην Ιερά Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης.Εκεί αναπτύσσει επαφές με τους Αγίους Διονύσιο και Μητροφάνη, οι οποίοι ασκήτευαν στην περιοχή.

Στο σπήλαιο που βρίσκεται δίπλα στο Κελλί του, ο Αγάπιος συγγράφει την «Αμαρτωλών Σωτηρία», ένα από τα σπουδαιότερα έργα του. Η «Αμαρτωλών Σωτηρία» στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν το αγαπημένο θρησκευτικό ανάγνωσμα των υποδούλων. Τυπώθηκε πολλές φορές, από το 1641, και πήρε θέση σε πολλές βιβλιοθήκες της Δύσης.

Ασχολήθηκε επίσης με τη μελέτη των φυτών και την υγιεινή διατροφή. Το ιατροσοφικό βιβλίο «ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΝ» του λόγιου Λαυριώτη μοναχού αποτελείται από 230 κεφάλαια και χωρίζεται σε τρία μέρη.

Το ονόμασε «ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΝ» διότι τα πρώτα κεφάλαιά του αναφέρονται στους γεωργούς και τους κηπουρούς

Υπήρξε λόγιος ιερωμένος, εκκλησιαστικός συγγραφέας, παιδαγωγός και διαφωτιστής του σκλαβωμένου Γένους. Μελέτησε τις πλούσιες βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους και υπέγραφε πάντοτε ως Αγάπιος Μοναχός ο Κρης.

Γύρισε πολλά μέρη της Ελλάδας κηρύσσοντας το λόγο του Θεού στη δημοτική γλώσσα. Έκανε συχνά ταξίδια στη Βενετία για να επιμελείται τις εκδόσεις των έργων του.

Πέθανε στη Βενετία το 1665.

Έργα του:


Γεωπονικόν,1620
Αμαρτωλών Σωτηρία,1641
Νέος Παράδεισος,1641
Εκλογή,1642
Το ψυχοσωτήριον Ψαλτήριον,1643
Θεοτοκάριον,1643
Θηκαράς,1643
Εκλόγιον,1644
Τριαδική Οκτώηχος,1656112 - Μοναστηριακή Φαρμακευτική, "Γεωπονικόν"Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο Μητροφάνη, απόφοιτο της Αθωνιάδας, για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.

Από keliotis στις Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 @ 26/4/2010 11:08 | Permalink


http://agioritikesmnimes.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου