"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

῾Η φιλική καί εὐγενική ἐπιστολή τοῦ Παροναξίας κ. Καλλινίκου καί ἡ ἀψυχολόγητη καί ἀπαράδεκτη ἀπαντητική ἐπιστολή τοῦ ᾿Αλεξανδρουπόλεως κ. ᾿Ανθίμου

  του Νίκου Παπαχρήστου
Αίσθηση στους κόλπους της Ιεραρχίας και κυρίως στο πλήρωμα της Εκκλησίας προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου προς τον Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικο. Ο Ιεράρχης της νησιωτικής επαρχίας είχε γράψει στον ποιμενάρχη του Νοτίου Έβρου εξ αφορμής της συμμετοχής του δευτέρου στην τελετή αφής της φλόγας των πανευρωπαϊκών αγώνων Special Olympics 2010 που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας στις Φέρες. Ο κ.Καλλίνικος εξέφραζε την έκπληξή και την απορία του από το γεγονός και ζητούσε από τον κ.Άνθιμο να του δώσει διευκρινήσεις και υπεύθυνες εξηγήσεις προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα για όλα όσα συνέβησαν στον ιστορικό Ναό. Από το κείμενο της επιστολής, που δημοσιεύει το Αmen.gr, είναι σαφές ότι ο Μητροπολίτης Καλλίνικος απευθύνεται αδελφικώς, με οικειότητα και απλότητα στον Μητροπολίτη Άνθιμο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο τέλος της επιστολής του αναφέρει πως περιμένει την απάντηση ή κάποιο τηλεφώνημα του Αλεξανδρουπόλεως.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος έλαβε –σύμφωνα με πληροφορίες ταυτόχρονα με όλους τους Ιεράρχες- την απάντηση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδος Ορθόδοξος Τύπος. Ο κ.Άνθιμος εξηγεί πως έγιναν τα πράγματα αν και είναι προφανές ότι δεν απαντά μόνο στην απορία του Μητροπολίτη Καλλινίκου αλλά κυρίως σε όλους εκείνους που έσπευσαν να του ασκήσουν δημόσια κριτική. Κάτι που ενισχύεται και από την ενέργεια του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως να κοινοποιήσει την απαντητική επιστολή του στο σύνολο της Ιεραρχίας.

   επιστολή του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου:

Εν Νάξω  τη 9η Σεπτεμβρίου  2010

Προς
Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην
Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμον
Ανθίμειον Πολιτιστικόν Κέντρον,
Πλαταιών και Αμφιπόλεως,
681 00 Εις Αλεξανδρούπολιν
Εύχομαι ολόψυχα για την κατ  άμφω υγεία σου έτσι ώστε απρόσκοπτα να ασκείς τα πολυεύθυνα καθήκοντα σου στην όμορφη Θράκη μας και μάλιστα στον ακριτικό Έβρο όπου γεννήθηκες, έζησες και διακονείς με αυταπάρνηση το ευσεβή λαό του Θεού.

Με μεγάλη απορία και πολλή έκπληξη πληροφορήθηκα χθες, μέσω του ηλεκτρονικού τύπου, την ενεργό συμμετοχή σου στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας στις Φέρες, για τους Special Olympics 2010 και δυσκολεύομαι να εξηγήσω τους λόγους της ενεργείας σου αυτής.

Δεν είναι του χαρακτήρος μου και των αρχών μου να προβαίνω εύκολα σε δημόσιες δηλώσεις και καταγγελίες, τουλάχιστον πριν λάβω υπεύθυνες εξηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα ανακύπτει. Πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά ιδιαίτερα αγαπητό αδελφό και Επίσκοπο, (νεώτερο μεν κατά την ηλικία, πρεσβύτερο δε κατά την χειροτονία), προς τον οποίο τρέφω μεγάλη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

Θα ήθελα λοιπόν ταπεινά και αδελφικά να σε ρωτήσω για τους λόγους που προέβης σ  αυτή την «συγκρητιστική» (τουλάχιστον σύμφωνα με την εικόνα: αφή φλόγας από τον Ιερό Ναό, ένδυση Μανδύου, παράδοση της φλόγας εντός του Ιερού Βήματος του Ναού σε μικρή «Ιέρεια» κ.λ.π.) εκδήλωση που όλους μας προβλημάτισε και πολλούς Ορθόδοξους πιστούς σκανδάλισε, σε μια εποχή μάλιστα που όπως γνωρίζεις καλύτερα οι διάφοροι «ζηλωτές», παλαιοημερολογίτες και μη, ζητούν ευκαιρία…

Αναμένοντας την απάντηση σου η κάποιο τηλεφώνημά σου, διατελώ με πολλή αγάπη εν Κυρίω και βαθύτατη εκτίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου