"᾿Εγώ εἰμί τὸ Α καὶ τὸ Ω, ἡ ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος" (᾿Αποκ. κβ΄, 13)

Κείμενα γιά τήν ἑλληνική γλῶσσα στή διαχρονική της μορφή, ἄρθρα ὀρθοδόξου προβληματισμοῦ καί διδαχῆς, ἄρθρα γιά τήν ῾Ελλάδα μας πού μᾶς πληγώνει...


Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

᾿Αποφάσεις πρώτης Συνεδρίας τής ῾Ιεραρχίας



Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, Αργολίδος     κ. Ιακώβου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου και Ελασσώνος κ. Βασιλείου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.
Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και μεταξύ άλλων είπε : «Η παρούσα Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας συνέρχεται σε μία χρονική στιγμή που η Πατρίδα μας, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, βρίσκονται στο μέσον μιας από τις σοβαρότερες κρίσεις των νεότερων χρόνων. … Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έχουμε απόλυτο καθήκον και υποχρέωση να ασχοληθούμε με το εν λόγω ζήτημα για λόγους πρωτίστως ποιμαντικούς και θεολογικούς, αλλά και κοινωνικούς και προνοιακούς. Οι δύσκολες ημέρες που διέρχεται ο τόπος μας, καλούν την Εκκλησία να καταστήσει εμφανή την προφητική διάσταση της εν Αγίω Πνεύματι παρουσίας Της στη ζωή του κόσμου. Οι καιροί μας καλούν να αρθρώσουμε λόγο ουσιαστικό, να διεισδύσουμε στα βαθύτερα και ουσιωδέστερα της κρίσεως και, ακόμη, να εξετάσουμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην υπέρβασή της. Όμως, στα συστατικά του προφητικού χαρίσματος συμπεριλαμβάνονται και η μετάνοια, η αυθεντικότητα της πίστεως και η επίγνωση της αληθείας. Η προφητική λειτουργία εμπεριέχει την εν Πνεύματι Αγίω διάγνωση των αιτιών του προβλήματος και την κλήση σε γνήσια αλλαγή νοοτροπίας, ώστε η Χάρις του Θεού να ευλογήσει την μετάνοια και να ευοδώσει την υπέρβαση της εκάστοτε δοκιμασίας, στην οποία οδηγείται η ζωή του κόσμου κάθε φορά που αποστατεί και εκτροχιάζεται από το σωστό δρόμο. Η κρίση που διέρχεται ο τόπος μας είναι πρώτιστα πνευματική και κατά συνέπεια ηθική. Η οικονομική κρίση είναι το πιο κραυγαλέο, το άμεσα ορατό και επώδυνο σύμπτωμα της νόσου. Όμως η νόσος είναι κατ’ ουσίαν υπαρξιακή. … Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πως θα ξαναβρούν οι άνθρωποι αυτό το πνεύμα. Πως θα πείσουμε τους εαυτούς μας, τον λαό και τους άρχοντές μας να μετανοήσουμε. Όχι στενά, ηθικά, ατομοκεντρικά, αλλά βαθειά, ουσιαστικά, ως πρόσωπα που ζουν το "εμείς". Πως θα αλλάξουμε νοοτροπία. Πως θα διαπλάσουμε το ήθος εκείνο που περιγράφει ο Μακρυγιάννης, όπου τα ιερά και τα όσια τοποθετούνται υπεράνω οικονομικών κρίσεων και συμφερόντων».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και μεταξύ άλλων τόνισε: «συνερχόμεθα επί το αυτό δια να συζητήσωμε, να ζητήσωμε και να ανεύρωμε την αλήθεια και να την διακηρύξωμε προς όλον τον κόσμον, που την επιθυμεί, την επιζητεί και την αποδέχεται, όχι μόνον ως αλήθειαν, αλλά και ως σώζουσαν αλήθειαν. Και η αποδοχή γίνεται μετά χαράς, διότι πιστεύει ότι "αγαπώμεν εν αληθεία, διο και αληθεύομεν εν αγάπη". … Οι άρχοντες συνεχώς συνέρχονται, συσκέπτονται και μελετούν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσεως. Οι αποφάσεις των δεν μας ικανοποιούν αλλά μας φέρουν στο νου τους λόγους του Κυρίου "συνοχή εθνών εν απορία". Και αυτή την απορία, την αγωνία και το αδιέξοδο υφίσταται και βιώνει ο λαός μας. Με ελπίδα όμως και εμπιστοσύνη προσβλέπει και αποβλέπει προς την Εκκλησία. … Ας του στερεώσουμε την πίστη, ας του κάνουμε βεβαία την ελπίδα και ας τον οδηγήσουμε στην πνευματική εγρήγορση».
Κατόπιν ομοφώνως απεφασίσθη από το Σώμα να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διατάξεως η εισήγησις της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, σχετικά με την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα. Μετά την γενομένη Εισήγηση υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο., έλαβαν τον λόγο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Φιλίππων κ. Προκόπιος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης    κ. Άνθιμος, Σταγών κ. Σεραφείμ, Ηλείας κ. Γερμανός, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος.
Η Ιεραρχία ομόφωνα απεφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να ασκήσει το δικαίωμά της και να συμμετάσχει στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα δια δανεισμού, ώστε να διασφαλίσει και συνεχίσει την κοινωνική διάσταση της διακονίας Της και συμβάλει συγχρόνως στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Χώρας.
Στη συνέχεια οι Σεβασμιώτατοι Πρόεδροι των Συνοδικών Επιτροπών άρχισαν να παρουσιάζουν το έργο των Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2009 – 2010.
Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.
Φωτογραφίες: Χρ. Μπόνης

 http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου